Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния,

...
Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния,
Коментари Харесай

ЧЕЗ планира да продаде активите си в Румъния, България, Турция и Полша

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) възнамерява продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша в рамките на тактиката си да се концентрира върху пазара в Чехия, съгласно генералния шеф на компанията Даниел Денеш, представен от Аджерпрес.

" В рамките на тази нова тактика желаеме да напуснем България през идващите години.Обмисляме и евакуиране от Румъния, от Турция, считаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, с цел да понижим излъчванията на въглероден диоксид на групата ", съобщи шефът на ЧЕЗ в изявление за в. " Хосподарске вести ", представено от Ройтерс.
Бенеш добави, че продажбата на тези активи би донесла на компанията  " десетки милиарди крони ".

Той подсети, че ЧЕЗ има за цел да увеличи оперативната си облага до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в интервала 2024-2025 година от 49,5 милиарда крони през 2018 година
ЧЕЗ последователно спря разширението си на Балканите през последните години, откакто влага солидно в района преди повече от десетилетие, отбелязва организацията.

В България ЧЕЗ към този момент води договаряния с една локална компания - Еврохолд (Eurohold), с цел да продаде активите си след несполучлив опит за продажба към друга българска компания предходната година.

В Румъния ЧЕЗ купи през 2005 година някогашния филиал за дистрибуция и доставка на електрическа енергия Електрика Олтения (Electrica Oltenia). Групата има и най-големия вятърен парк в Европа с мощ 600 мегавата във Фънтънеле-Коджалак.

ЧЕЗ обяви, че новата й тактика ще се концентрира върху нуклеарни и основани на въглища планове, както и върху рационализация на дистрибуцията и възстановяване на бизнес енергийните услуги в Чехия и прилежащите страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР